FNs Bærekraftsmål


FNs bærekraftsmål
 Basert på resultatene fra vesentlighetsanalyse gjennomført i 2021, kom bærekraftsmål 3, 8, 11, 14 og 17 frem som bærekraftmålene med høyst prioritet, og vi vil derfor fokusere på disse fem.

God helse og livskvalitet

Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder.

Fisken vi produserer er næringsrik og sunn, og bidrar til et balansert kosthold som kan være med å redusere fedme og overvekt, samt reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer. Omega-3 fettsyrene i fet fisk som laks, makrell, ørret og sild er også helt nødvendige for god hjernehelse. Det er godt for hukommelse, konsentrasjon, oppmerksomhet og læring. De fleste i Norge får i seg for lite Omega 3. Vi støtter forskning som fremmer helsefordelene ved å spise mer fisk.

Ved å bli enda bedre på å formidle helsefordelene med laks, vil flere mennesker kunne få et sunnere kosthold som er bra for helsa. Dette gjør vi også når vi serverer sunn mat på arrangementene vi støtter.

Gjennom støtten vår til lokale idrettslag bidrar vi til at befolkningen kan holde seg i aktivitet fra tidlig alder, og at flere unge får være med i idretten. Dette er viktig for både god helse, og for det sosiale.

På vår egen arbeidsplass tilbyr vi fysisk arbeid og akvitet, med gode arbeidsforhold. Våre ansatte får ergonomisk rådgivning og tilpasning, for å unngå yrkesskader. 

Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Fremme varig, inkluderende, og bærekraftig vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle.

Å skape en anstendig og trygg arbeidsplass for våre medarbeidere settes høyt. Vi har gode HMS-protokoller som bevarer tryggheten til de som er på jobb. Den sikres også ved at vi har et avviksystem som kontinuerlig sjekkes, som gjør at feil oppdages rask og tiltak kan iverksettes. Det stilles strenge krav til arbeidsforholdet gjennom våre sertifiseringsprosesser, og disse kravene følges opp nøye. I Gratanglaks følger vi det som skisseres i arbeidsmiljøloven. Alle hos oss skal ha et godt arbeidsmiljø og det følges aktivt opp i måten vi leder bedriften på.

Fremover ønsker vi å legge mer vekt på å rekruttere unge til bedriften. Vi vil engasjere dem og legge til rette for at Gratanglaks er en attraktiv arbeidsplass. Vi ser at dette bidrar til et bredere mangfold på jobb, samtidig som flere unge som er fra Gratangen, velger å bli værende når de etablerer seg.

Det er en stor verdi for lokalsamfunnet - og for vår bedrift.

Bærekraftige byer og lokalsamfunn 

Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige.

Ringvirkningene vi skaper lokalt bidrar til flere arbeidsplasser, og bidragene til lokale lag, foreninger og arrangementer fører til økonomisk vekst og trivsel for både lokalsamfunnet og innbyggerne.

De siste årene har vi hatt fokus på å elektrifisere deler av driften vår. Dette er noe vi ønsker å prioritere for å redusere bruken av fossilt brennstoff. 

Vi ønsker å kunne legge til rette for at ansatte kan kjøre el-bil til jobben, og vil også motivere de som kan til å sykle på jobb. Det vil være viktig fremover å finne nye driftsløsninger som er bra for fisken, miljøet, samfunnet og økonomien.

Livet i havet

Bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling

Havet er ikke bare viktig for vår produksjon, men for alt liv på jorda. Å være bevisst hvilken påvirkning vår produksjon har er avgjørende for å sikre en bærekraftig utvikling. Vi ønsker en så lav miljøpåvirkning som mulig og vi holder oss derfor oppdatert på nye løsninger som kan hjelpe oss med dette.

Vi jobber med flere tiltak for å verne livet i havet og det biologiske mangfoldet. Vi ønsker havbruk på mer eksponerte lokaliteter slik at det biologiske mangfoldet vil være mer skjermet for vår produksjon. Merdene våre plasseres med hensyn til miljøundersøkelser og vi er med å overvåker villaksbestanden i elvevassdrag. Fremover vil vi fortsatt ha fokus på å bevare biologisk mangfold i havet og vil stille krav til mer bærekraftige fôrråvarer.

Å ha kontroll på eget utstyr og avfall er veldig viktig når man har havet som arbeidsplass. Vi prioriterer derfor tiltak for å unngå at utstyr og avfall kommer på avveie og ender opp på havet.

Samarbeid om å nå målene

Styrke virkemidlene som trengs for å gjennomføre arbeidet, og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling.

For at vi skal lykkes med bærekraftsmålene må det være et samarbeid hvor både næringsliv og lokalsamfunn tar ansvar. Vi bidrar til samarbeid ved å dele kunnskap og erfaring i flere prosjekter, møtearenaer og nettverk. Dette er noe vi ønsker å bli enda bedre på fremover. Vi er også med på samarbeid rundt kystsoneplaner og forvaltning av naturområder.

Vi har en intern forståelse i vår bedrift om at vi tenker bærekraft i alt vi gjør. Men for å få til bedre løsninger, så er samarbeid på tvers av bedrifter avgjørende. Slike samarbeid vil kunne gi nye, og bedre løsninger som reduserer ressursbruken i hele næringen og på flere områder.
Search